Slaget om folkbilisternas hjärtan är i full gång

Först ut var moderaterna som lanserade en kampanj som varnar för högre bensinskatter om alliansen förlorar valet. Därefter kontrade socialdemokraterna med en artikelserie där de varnar för högre bilskatter om de skulle förlora. Vem skall alla bilberoende medborgare i vårt avlånga land egentligen tro på?

Utan att vara pessimist kan man konstatera att det inte finns många bilvänliga politiker. Det var likadant i förra valrörelsen då såväl moderaterna som kristdemokraterna lovade sänkta bensinskatter. Det löftet har vi inte sett röken av under mandatperioden. I stället har bilskatterna höjts kraftigt i flera omgångar, vilket man gott kan påminna sina vänner om när kristdemokraterna nu håller riksting i Örebro.

Det värsta är att vi inte heller kan lita på det rödgröna alternativet. Det bilhatande miljöpartiet lär inte släppa igenom lägre bilskatter och vänstertankesmedjan Dagens Arena föreslog nyligen ett förbud mot privatbilism i städerna.

Så i väntan på ett parti som tar folkbilismen på allvar är det enda man kan göra alltså att förhålla sig skeptisk till allt valfläsk och ställa politikerna mot väggen om tidigare svek. Ännu högre bilskatter kommer antagligen innebära att många måste ställa bilen och inta soffläge i stället för att köra till jobbet, så om man inte hittar en bilvänlig politiker kan man ju alltid hota med att värma upp soffan redan på valdagen.

Lennart Bengtsson
www.bilfront.org

Ovanstående artikel har publicerats i bland annat Dagens Nyheter, Sydsvenskan, Sundsvalls Tidning och Allehanda-tidningarna.