Sätt varningstexter på politiker

Under klimatmötet i Köpenhamn har ordföranden för den parlamentariska klimatförändringsgruppen, den brittiske parlamentarikern Colin Challen, föreslagit varningstexter i bilreklam. Förslaget vill att 25 – 35 % av allt annonsutrymme skall gå till en varningstext liknande de i cigarrett- och alkoholreklam. Detta får organisationen Bilfront att kräva varningstexter på politiker.

– Bilbranschen får ta oförtjänt många smällar. Framtidens bilar är redan här, och de är betydligt bättre för miljön än vad politikerna är. Delegaterna vid klimatmötet i Köpenhamn släpper ju ut lika mycket koldioxid som en hel stad. De är alltså en mycket större miljöfara än bilismen, och därför borde alla deltagare tvingas bära en varningstext runt halsen, säger Lennart Bengtsson, www.bilfront.org.

Medan bilbranschen ständigt presenterar innovationer och ny teknik som ger mindre utsläpp fortsätter politiker att släppa ut mängder med koldioxid utan minsta tecken på förbättring. Klimatkonferensen i Köpenhamn visar tydligt att effektiviseringsarbetet hos politiker släpar efter, COP15 är inte ett dugg effektivare än konferensen i Kyoto 1997.

– Det går knappt att jämföra de bilar som såldes då med dagens miljöbilar, motorbranschen har utvecklats enormt. Nu är det dags att politikerna skärper sig och följer efter, varningstexter som täcker 25 – 35 % av politikerna skulle förhoppningsvis skynda på processen, fortsätter Lennart Bengtsson.