Satsa på vägar i stället för på järnväg

Insändare publicerad bland annat i Örnsköldsviks allehanda.

Satsa på vägar i stället för på järnväg

Efter de senaste veckornas snökaos kan svenska akademien stryka alla anteckningar om frasen ”Det går som tåget”. Så fort landskapet färgas vitt färgas Banverkets avgångstavlor svarta, resenärerna ser rött och många tvingas stanna hemma från arbete och skola.

Så är det i år, och så är det varje år, trots att politikerna satsar större och större summor på järnvägen. Det är illa, men värre är att satsningarna på järnvägen har lett till att underhållet av våra vägar nu är så eftersatt att de snart inte klarar mer. Det är en insikt som de flesta skattebetalande folkbilister i vårt avlånga land har, men som politikerna i maktens korridorer ännu inte begåvats med. Där begriper man inte att verkligheten utanför finansdepartementets sammanträdesrum inte överensstämmer med budgeten som planeras i dem.

Bilen är, och förblir, vårt viktigaste transportmedel, särskilt när snön slår till. Sverige är ett bilberoende land, och därmed också ett vägberoende land. Om vi skall kunna ta oss till jobbet, skolan, dagis och matbutiken behöver vi både bilen och körbara vägar. Det är dags att politikerna inser detta och avsätter en rejäl påse pengar till upprustning av våra viktiga vägar. Gärna tåg, men först ett rejält vägnät!

Lennart Bengtsson
www.bilfront.org