Regeringens tågsatsning dömd att spåra ur

När regeringen i dag presenterade ytterligare planer på järnvägssatsningar i miljardklassen slösar de värdefulla resurser som behövs i satsningar på vägnätet. Det menar organisationen Bilfront.

– Regeringen lägger varje vår stora summor på att järnvägstrafiken skall klara nästa vinter bättre än den som nyss varit. Problemet är att pengarna inte hjälper, de slängs i sjön. Tåg fungerar helt enkelt inte på vintern, istället sätter man in ersättningsbussar. Då är det vettigast att satsa pengarna på en fungerande vägtrafik direkt, säger Lennart Bengtsson, www.bilfront.org

De senaste vintrarna har alla inneburit tågkaos till höga kostnader. De enda som tjänat på vintern är de bussbolag som kunnat fakturera dyrt för ersättningsbussar. Det bästa för samhället vore om de 800 miljoner som nu satsas på järnvägen istället lades på att rusta upp vägnätet som i flera år varit eftersatt.

– Det verkar finnas något slags återkommande växelfel i tankebanorna hos svenska trafikpolitiker. De vill ha driftssäkrare transporter under vintern, men struntar sedan i vägtrafiken som varje år räddar alla SJ-resenärer vars resplaner spårat ur. Snacka om klassiskt signalfel! säger Bengtsson.