Bilfront i Almedalen

Almedalen 2011
Under förra veckan styrde Bilfronts representanter Kenneth Winsborg och Lennart Bengtsson bilen mot Gotland och Almedalsveckan för att öka folkbildningen i bilfrågan hos politiker och journalister. Läs mer och se bilder från deras aktiviteter här.

Efter den senaste tidens utspel från politiker i alla läger om dubblade trängselskatter och minskade bilresor var det med bestämdhet Bilfront reste till Almedalen för att berätta om folkbilisternas tuffa villkor och bemöta dumma bilfientliga förslag.

Fokus låg i år bland annat på att uppmärksamma parkeringsbristen som politiker i flera städer planerar fram genom att dels ta bort befintliga parkeringsplatser, dels vägra bygglov för tillräckligt många när man tillåter nybyggen.

I vissa områden byggs det bara parkeringsplatser för en halv bil per familj trots att många familjer har (minst!) två bilar. Utan parkeringsplatser stannar inte bilen. Bilfront lanserade därför en fridlysning av befintliga parkeringsplatser för denna utrotningshotade företeelse inte helt skall dö ut.

Bilfront bemötte också de ologiska argumenten för trängselskatt genom att dela ut ett ironiskt flygblad där en trängselskatt för cyklar krävdes. Argumenten som framfördes var desamma som används för att motivera straffskatten på bilister. Cyklisterna är i dag ett helt och hållet subventionerat trafikslag. De bekostar varken sin infrastruktur eller de skador som uppstår i cykeltrafiken själva. Inte heller kompenserar de för den trängsel som uppstår i Visby under Almedalsveckan. I år var alla cyklar i staden uthyrda redan under veckans första dag, det är inte rimligt att alla dessa cyklister skall kunna ta upp plats innanför ringmuren för den för samhället mer gynnsamma fotgängartrafiken.

På det hela taget möttes Bilfronts budskap med intresse och vi fick tillfälle att tala med flera politiker, journalister och Almedalsbesökare. Med tanke på hur många ur minoriteten bilhatare i Sverige som skriker högljutt var Bilfronts deltagande en välbehövlig och uppskattat motvikt och röst åt majoriteten av befolkningen i vårt avlånga land.

Almedalen 2011

Almedalen 2011

Almedalen 2011

Almedalen 2011