Årets miljöhycklare prisas i Almedalen

Måndagen den 29 juni utser organisationen Bilfront årets miljöhycklare. De nominerade predikar alla om vikten av minskat resande, men lever inte själva som de lär. Den största hycklaren av de alla kommer att utses i samband med presentationen av rapporten Grön Överklass, som kartlägger miljöelitens hyckleri.

Ladda ner rapporten gron_overklass.

  • Vi vill avslöja miljöhycklarna och visa att resor behövs. Den gröna överklassen ska inte vara de enda som kan flyga och ta bilen, säger Lennart Bengtsson, www.bilfront.org.

Bland de nominerade finns politiker, opinionsbildare, akademiker och andra miljödebattörer som gång på gång krävt minskat resande och livsstilsförändringar, samtidigt som de själva flyger jorden runt och njuter av möjligheterna resandet ger.

  • Den gröna överklassen innehåller alla möjliga typer, från TV-profiler och politiker till professorer. Politikerna höjer bilskatterna drastiskt för att sedan ta taxi hem från riksdagen och låta oss betala den också. Opinionsbildarna sitter i morgon-TV och förklara att vi inte ska resa till Thailand på semester, för att sedan flyga till Bali och säga samma sak, säger Kenneth Winsborg, www.bilfront.org.

Priset delas ut i samband med presentationen av rapporten ”Grön överklass” måndagen den 29 juni klockan 13.00 – 14.00 i Erlandska rummet på Clarion Hotel Wisby.

Ladda ner rapporten gron_overklass.

De nominerade till årets miljöhycklare är:

Alice Bah Kuhnke, chef för tankesmedjan Sektor3

Anders Wijkman, före detta Europaparlamentariker

Andreas Carlgren, miljöminister

Christian Azar, professor

Jennie Dielemans, författare

Karin Svensson Smith, riksdagsledamot

Maria Wetterstrand, språkrör

Mattias Goldmann, lobbyist

Peter Eriksson, språkrör

Pontus Schultz, journalist

Pär Holmgren, ”klimatstrateg”

Rickard Söderberg, operasångare

Svante Axelsson, generalsekreterare för SNF

Förtydligande: Mattias Goldmann har sedan rapporten publicerats påpekat att hans ålder inte stämmer, vi beklagar detta. Han dementerar också uppgiften, som vi hittat i en kommentar på Internet, att han besökt över 100 länder.