Orimligt och dumt förslag av trafikekonomer!

Trafikekonomerna Lars Hultkrantz och Gunnar Lindberg skriver på DN debatt idag och föreslår nya övervakningssystem i bilar och ökade trafikförsäkringskostnader för landets bilister. Trafikekonomerna menar att bilisterna inte betalar sina fulla olyckskostnader via dagens försäkringar. Därför skall just bilister betala en ny avgift som ska relateras till hur fort de kör. – Förslaget är helt orimligt och dumt. Det är rattfyllerister och brottslingar som polisen ska jaga i trafiken. Det gör man vare sig med svarta boxar, obemannade kameror eller nya avgifter, säger Lennart Bengtsson, www.bilfront.org.

För det första så finns det inget entydigt samband mellan olyckor och hastighet. I Danmark har man höjt högsta hastighet till 130 på motorväg och fått färre olyckor som följd. Det är väl olyckor som ska bekämpas inte hastigheter.

För det andra så betalar svenska bilister rejält med skatter redan. De betalar skatt både på inkomst, på bil och på bensin. Bara beskattningen av bilismen är 75 miljarder kronor per år. Skatten är nu så hög att många svenskar har svårt att få ekonomin att gå ihop för att överhuvudtaget kunna ta sig till jobbet. Trafikekonomernas förslag kan bli droppen som får dem att inte kunna arbeta längre.

– De försäkringsbolag som intresserar sig för detta förslag borde fundera en gång till. Skall det finnas några bilar att försäkra i det här landet måste folk ha råd att ta bilen till jobbet, säger Lennart Bengtsson.