Nej till ny Storebrorsskatt på bilismen

Den statliga myndigheten SIKA föreslår att landets bilister ska övervakas med sateliter och GPS-system för att ta ut ännu mer skatt. SIKA vill att alla bilar ska förses med elektroniska övervakningssystem. Storebror staten kan med de nya system följa inte bara hur lång varje bil körs utan också när och var som bilen körs. – Detta är ännu ett utslag av integritetskränkande storebrorsmentalitet som bara en utredare som lever och bor i centrala Stockholm kan komma på. SIKA är en myndighet som definitivt skulle vinna på att flyttas t ex till Kalix. Då skulle utredarna få egen erfarenhet av hur beroende de flesta svenskar är av bilen, säger Lennart Bengtsson, www.bilfront.org

Nyligen har statskontoret utrett att det finns över 500 statliga myndigheter i Sverige. SIKA har förmodligen behov av att visa att man finns och visa sig nyttiga för sin uppdraggivare genom att motivera ännu högre bilskatter.

– Lägger man istället ned SIKA och andra onödiga myndigheter finns det utrymme att sänka beninskatterna, säger Lennart Bengtsson.

Sveriges bilister är redan idag rejält överbeskattade. Detta nya förslag skulle kosta enorma summor att införa eftersom det kräver installationer ombord i alla bilar. Ett liknande system i Tyskland för lastbilar blev flera gånger dyrare än avsett och försenades med flera år.